3 pokarmy, które odżywiają mózg i zapobiegają utracie pamięciCzy wiesz, że mózg jest najbardziej tłustym organem w ludzkim ciele? Dlatego właśnie potrzebuje dużo TLC. Gdy zaczynamy się starzeć, nasz mózg stopniowo traci zdolność do przetwarzania informacji i zachowywania wspomnień. I nie jest to tylko problem wieku podeszłego. Utrata pamięci może dotknąć każdego w każdym wieku i jest bezpośrednio związana z naszą dietą. W tym artykule przyjrzymy się 3 pokarmom, które wspomagają zdrowie mózgu, zmniejszają ryzyko utraty pamięci, a nawet zapobiegają wystąpieniu choroby Alzheimera.

Fasola dla zdrowia mózgu

Fasola jest wysoce odżywczym i wygodnym źródłem białka. Są dobrym źródłem błonnika i minerałów, takich jak żelazo i cynk, a także mają bardzo niską zawartość tłuszczu. Co więcej, fasola zawiera wysoki poziom antyoksydantów, które są bardzo korzystne dla mózgu. Największe stężenie przeciwutleniaczy można znaleźć w skórkach i nasionach fasoli, dlatego zaleca się spożywanie jej ze skórkami i nasionami. W rzeczywistości, w badaniu dotyczącym wpływu spożycia fasoli na poznanie, stwierdzono, że spożycie 10 gramów dziennie fasoli znacznie poprawiło pamięć i nastrój. Istnieje wiele czynników, które mogą przyczynić się do utraty pamięci, ale jednym z najczęstszych jest stres.

Ciemne zieleniny dla zdrowego mózgu

Ciemne zielenie liściaste to żywność zdrowotna, która przynosi wiele korzyści, w tym zapobieganie utracie pamięci. Najlepsze ciemne zielenie liściaste to jarmuż, szpinak, szwajcarska boćwina, kolarda i gorczyca. Sposób, w jaki ciemne zielenie liściaste pomagają chronić przed utratą pamięci jest poprzez zapewnienie dobrego źródła witaminy K. Witamina ta jest niezbędna do prawidłowego rozwoju mózgu, a niedobór witaminy K został powiązany z utratą pamięci. W rzeczywistości, badanie wykazało, że zwiększone spożycie witaminy K było związane ze zmniejszonym ryzykiem zaburzeń poznawczych.

Ryby - bogate źródło DHA i EPA

Ryby to bardzo pożywne jedzenie, które przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Jest to również doskonałe źródło DHA i EPA - dwóch kwasów tłuszczowych, które są kluczowe dla zdrowia mózgu. Co więcej, te kwasy tłuszczowe są również bardzo korzystne dla układu sercowo-naczyniowego i odpornościowego. DHA i EPA zostały powiązane ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia choroby Alzheimera. Wraz z wiekiem mózg staje się coraz bardziej podatny na stres oksydacyjny, który może prowadzić do degeneracji i utraty pamięci. Wykazano, że te kwasy tłuszczowe mają potencjał, aby chronić mózg przed stresem oksydacyjnym. Co więcej, stwierdzono nawet, że poprawiają one pamięć i koncentrację. Ryby są również dobrym źródłem witaminy B12, która jest witaminą, która według niektórych ekspertów może spowolnić degenerację komórek mózgowych i pomóc w zapobieganiu chorobie Alzheimera.